Zaaien en verzorgen van wortels, pastinaken en andere wortelgroenten

Klassieke wortelgroenten voor soepgroenten zijn wortelen, peterseliewortel en pastinaak, en alle drie laten zich op dezelfde manier verbouwen. Ook de haverwortel en de knolkervel kunnen volgens deze teelt- en zaai instructies worden geplant. Bij allen is gemeenschappelijk, dat ze tweejarig zijn. In het eerste jaar vormen ze wortels, die tot in het tweede jaar kunnen worden geoogst. Pas in het tweede jaar bloeien ze.
Wortels en pastinaken groeien in bijna alle klimaatzones, met uitzondering van hete, droge regio's.

  • Zaaitijd: Vanaf midden januari zodra de grond is opgedroogd. Herzaaien is mogelijk tot juni.
  • Zaaidiepte: 1-2,5 cm diep in rijen direct in de koude grond
  • Kiemduur: Wortels zijn wat dat betreft enigszins onvoorspelbaar en zeer onregelmatig. Tussen zaad en opkomst kan 14 tot 40 dagen duren.
  • Afstand tussen de rijen: 30-45 cm
  • Plantenafstand: 8-10 cm
  • Locatie: Zonnig
  • Familie: Schermbloemige (Apiaceae)


Bodem voor wortels, pastinaken en andere wortelgroenten

Wortels hebben een diepgrondige, lichte, zandige, humusrijke en warme bodem nodig met een pH-waarde van 6,5 - 7,5, die het afgelopen jaar zo goed mogelijk is bemest. De ondergrond moet bovendien vrij zijn van stenen. Is aan deze voorwaarden voldaan, kunnen de wortels zich in de diepte en breedte goed ontwikkelen. Anders kan wortelsplitsing optreden.
Kaliumrijke bodem verbetert de smaak van de wortelgroenten. Nooit bemesten met verse mest, omdat deze maatregel de wortelvlieg op magische wijze aantrekt, de smaak verminderd, roestige wortels oplevert vol maden en ook overmatige lengtegroei bevordert. Bodem, die de neiging heeft om te verdichten, is niet goed geschikt, evenals zeer sterke kleigrond.

Verzorging van de wortelgroente-planten

Wortelen hebben veel vloeroppervlak nodig. Daarom moeten de rijen goed worden uitgedund. Wees voorzichtig bij het uittrekken van de kleine rapen, want hun geur trekt wortel plagen magisch aan. Daarom is het de moeite waard, de zaden te mengen met radijszaden en fijne zand en royaal te verdelen in de groef. Radijsjes kiemen duidelijk sneller als wortels en markeren dus al de rij. Als de radijsjes worden geoogst, dunt men tegelijkertijd de rijen uit en de ruimte wordt tegelijkertijd optimaal benut.
Om te kiemen hebben de zaden per se gelijkmatige vochtigheid nodig. Anders hebben wortelen een gemiddelde waterbehoefte. Ze geven echter zeker de voorkeur aan regelmatige regenval, zo dat in grote droge periodes extra moet worden bewaterd.
Belangrijk: Wortelen zijn schermbloemigen. Deze mogen slechts om de vier jaar op dezelfde plaats worden gekweekt, om de bodem gezond te houden.

Wanneer kan met wortelen oogsten?

Er is geen duidelijk extern teken, wanneer de wortel rijp is. Afhankelijk van de zaaitijd gewoon na ongeveer 15 weken controleren. Men kan wortelen zonder problemen zeer vroeg oogsten en de zachte en zoete kleine wortelen eten. Sommige wortelen hebben de neiging te verhouten als ze te lang worden gekweekt, afhankelijk van de variëteit moet men ze niet per se enorm groot laten worden. Overrijpe wortelen vormen fijne haarwortels en ze hebben de neiging om te barsten. Het is ook mogelijk, de wortels gedurende de winter in de grond te laten om ze pas daarna te oogsten, wat vaak leidt tot een betere smaak.

Wortelen en pastinaken bewaren

Absoluut alleen gezonde en rijpe wortelen gebruiken om te bewaren en de rest liever vers verwerken. Wortels kunnen heel goed in de winter worden bewaard, omdat ze bestanddelen bevatten, die het rotten tegengaan. Men kan ze goed in de kelder bij een temperatuur tussen 0 en 5 °C bewaren. Als ze worden bewaard in een vorstvrije pot met vochtig zand, blijven peterseliewortels, wortelen en pastinaken erg lang goed.
ab *
/
op voorraad
Speciale prijs
Top artikelen
Bestseller
Artnr:
Beschrijving van de:
Prijs: ab *
/