Zaai instructies: Tomaten kweken uit zaad
Wanneer hobbytuiniers hun eigen tomaten uit zaad kweken, is daar één belangrijke reden voor: Er zijn zoveel verschillende zeldzame variëteiten die gewoon niet in de handel verkrijgbaar zijn als kant-en-klare heesters.
Over het algemeen is de beste tijd om tomatenzaden te zaaien ruim 6-8 weken voor de laatste verwachte nachtvorst in het voorjaar. Omdat tomaten oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika komen en relatief hoge temperaturen nodig hebben om te ontkiemen, worden ze in bijna alle klimaatzones voor gekweekt in kassen of binnenshuis totdat ze zich voldoende hebben ontwikkeld om in de tuin te worden geplant. Dat gebeurt meestal ongeveer twee weken na de laatste vorst, of zodra de gemiddelde temperatuur is gestabiliseerd rond 12 °C .
Hier hebben we een korte handleiding voor het zaaien van tomaten samengesteld, die geschikt is voor het kweken van alle variëteiten van solanum lycopersicum uit zaad, of het nu cherrytomaten, vleestomaten of saustomaten zijn:
Zaai instructies: Tomaten kweken uit zaad
- Zaaitijd voor tomaten in Duitsland: Eind maart / begin april binnen
- Optimale kiemtemperatuur: +24-28°C, veel licht, houd de aarde altijd vochtig
- Ontkiemingstijd: 6-10 dagen. Koel de planten na het ontkiemen opnieuw bij ongeveer +15°C
- Verspeen de planten 2-3-weken na het zaaien wanneer het eerste paar bladeren volledig ontwikkeld is. De wortels moeten worden ingekort om een gezonde wortelgroei te stimuleren.
- Uitplanten vanaf half mei na de laatste nachtvorst (plantafstand 50-100cm). De planten moeten van tevoren een paar dagen worden afgehard. Plaats de planten zo laag en zo schuin mogelijk, zodat er zich nog meer wortels langs de scheut kunnen vormen. Vergeet niet om water te geven.
- Tomaten hebben goed losgemaakte, goed gedraineerde grond nodig met een hoog humusgehalte. Ze houden niet van wateroverlast.
- Tomaten zijn sterke gebruikers. Ze hebben voldoende goede mest nodig en in de meeste gevallen een plantensteun.
Tomaten oogsten en tomatenzaden verkrijgen
Het belangrijkste eerst: Probeer je zaden niet te verkrijgen van hybride variëteiten, maar gebruik alleen tomaten die zaadstabiel zijn. De nakomelingen van hybride planten zijn genetisch te onstabiel en kunnen allerlei ziekten of ongewenste eigenschappen vertonen. Om zaden te verkrijgen uit de geoogste tomaten, moeten de vruchten zowel volledig rijp zijn als vrij van vlekken en ziekten zoals meeldauw. Hoe mooier, hoe beter.
Als de zomer ten einde loopt en er nog groene, niet volledig gerijpte tomaten aan de struiken hangen, kunnen ze afzonderlijk rijpen of, als er genoeg ruimte is, samen met de hele scheut. Individueel geoogste tomaten moeten worden bewaard op een koele en droge plaats met voldoende ventilatie. Ze kunnen bijvoorbeeld in manden bedekt met papier in de kelder rijpen.
Als je de tomaten samen met de plant wilt laten rijpen, moet je eerst alle resterende bladeren verwijderen. Daarna kun je de hele struik ophangen op een warme, goed geventileerde en vorstvrije plek, bijvoorbeeld aan een waslijn in de kelder - of nog beter op een overdekte plek met veel zonlicht.
De gemakkelijkste manier om tomatenzaden te verkrijgen is door ze direct aan de lucht te laten drogen. Hiervoor snijd je de vrucht kruislings doormidden, dus niet van boven naar beneden, en knijp je de pitjes voorzichtig uit op een theedoek, waar je ze laat drogen. Je krijgt een betere ontkieming als je ze eerst wast en ze dan uitspreidt op bakpapier of een theedoek waar ze op voldoende afstand van elkaar aan de lucht kunnen drogen. Daarna kun je ze in een papieren zak bewaren. Belangrijk: etiketteer het zakje!
Tomatenzaden fermenteren
Vele tomatenkwekers zweren ook bij het eerst fermenteren van hun zaden. Dit is bedoeld om kiemremmende stoffen en ziekteverwekkers die zich aan de zaden hechten ze verwijderen. Voor het fermenteren knijp je de zaden uit de opengesneden rijpe vruchten in een kom of, als je veel verschillende soorten tegelijk hebt geoogst, in geëtiketteerde bakken en bedek je ze met voldoende water. Plaats het geheel vervolgens in de zon en dek het losjes - nooit luchtdicht - af met folie of papier. Als je de zaden thuis wilt fermenteren, moet je niet te gevoelig zijn voor geuren, want er ontstaat snel een sterke rottingsgeur.
Laat het hele brouwsel zo ongeveer drie dagen staan, roer één keer per dag. Het duurt even voordat het "slijm" is losgekomen van het zaad en een schimmeltapijt heeft gevormd, maar je moet het fermentatieproces zeker stoppen voordat de zaden beginnen te ontkiemen. De gefermenteerde zaden moeten nog worden gewassen, waarna ze ook kunnen worden uitgespreid op keukenpapier om te drogen en verpakt in gelabelde zakjes. Nu kun je het volgende jaar weer je eigen tomaten uit zaad kweken!