Koffiezaden
Koffie is al sinds de 17e eeuw bekend als drank in Europa en sindsdien is het zeker onmisbaar geworden. Er zijn 124 soorten wereldwijd, maar alleen de Arabica (Coffea arabica) en Robusta (Coffea canephora) soorten worden daadwerkelijk gebruikt in Europa.
Wereldwijd worden er tenminste negen soorten geteeld voor koffie. Ook al is het niet mogelijk om koffiezaden te zaaien en te kweken als productief gewas in het Midden-Europese klimaat, de decoratieve koffiestruik is nog steeds iets heel bijzonders als kamerplant. Een eerste beslissende factor: De plant wortelt diep, dus het is essentieel om hoge potten te gebruiken.
De meeste mensen kennen koffiezaden alleen in hun gebrande vorm: als geurende koffiebonen - die natuurlijk niet geplant kunnen worden omdat ze niet meer kiemkrachtig zijn. Nog groene, onbewerkte koffiebonen zijn niets meer dan koffiezaden, die soms ook koffiebessen of groene koffie worden genoemd. Om er een koffieplant uit te kunnen kweken, mogen de zaden echter niet oud zijn, want zelfs ongebrand kunnen ze maar korte tijd ontkiemen.