De haverwortel is een zeer oude wortelgroente, dat al sinds de oudheid in Europa bekend is en vooral in Engeland, België en Frankrijk steeds meer zijn weg vindt naar de gastronomische keuken. Geschikt voor consumptie zijn de ca. 30 cm lange en 2-4 cm dikke witte wortels met hun nootachtige-bittere smaak, die doet denken aan artisjokken of oesters en leidde daarom tot de Engelse namen 'Oyster Plant' of 'Vegetable Oyster'. De wortel kan gekookt, gebraden of ook gepureerd worden gebruikt. Net als bij de schorseneer, die vergelijkbaar in gebruik is met de haverwortel, wordt bij het schillen een melkachtig sap geproduceerd, die je handen bruin maken. Men moet dus handschoenen dragen, onder koud water of pas schillen na het koken. Verder kunnen de jonge bladeren gesneden en als salade of als kruidig ingrediënt in soepen worden gebruikt. Uitstekend smaken de gesloten knoppen kort gestoomd en de prachtige paarse bloemen sieren als eetbare bloemen elke salade.
Er zijn geen beoordelingen.
Bekijk a.u.b. onze privacyverklaring