Groentezaden
Hier vindt U onze groente-rariteiten! Wij hebben zaden van traditionele soorten, maar ook speciale nieuwere soorten. Wat ze allemaal gemeen hebben, dat ze zaadstabiel en dus volledig reproduceerbaar zijn. Je oogst er dus niet alleen een rijke oogst mee, maar kan ook zaden oogsten voor het volgende tuinseizoen.
Groentesoorten met een lange veredelingsgeschiedenis worden steeds gewilder en bevinden zich daarom bij voorkeur in ons assortiment. Maar wij willen natuurlijk niet verbergen, dat er ook nieuwere rassen zijn, die zijn geselecteerd op robuustheid en smaak met behulp van traditionele kweekmethoden.
Artikel 501 - 520 van 568
Artikel 501 - 520 van 568
Groente is eigenlijk geen erg precieze term, want hij beschrijft zowel alle planten, die voor de consumptie van hun eetbare delen - zoals wortels, bladeren, knoppen - worden verbouwd, maar ook sommige vruchten of zaden, zoals het bij pompoenen of bonen het geval is. Waar groente precies te onderscheiden is van fruit, is onduidelijk. Maar het is een feit, dat groente en de teelt ervan de menselijke geschiedenis hebben begeleid sinds het begin.
Er zijn voornamelijk een- en tweejarige soorten, die uiterlijk één jaar na het zaaien worden geoogst en dan opnieuw uitgeplant moeten worden. Meerjarige soorten zijn de uitzondering. De exacte oorsprong van veel groenten kan niet meer worden vastgesteld, omdat er al heel vroeg een levendige wereldwijde uitwisseling van zaden plaatsvond- de oude variëteiten die vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar zijn in hun oorspronkelijke kweekvorm, ook wel Heirloom variëteiten genoemd, zijn echter meestal goed gedocumenteerd. Bovendien zijn ze ook zaadstabiel en vrij van moderne genetische manipulatie, alleen al vanwege hun lange teeltgeschiedenis
Groente kweken uit zaad: Zaaien direct in de moestuin of voorcultuur?
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zaden van groenten van over de hele wereld bestellen, en veel zeldzame variëteiten uit andere continenten zijn zelfs zeer geschikt voor de teelt in het gematigde klimaat van Midden-Europa - ook al kost het soms meer moeite, of in de kas of als potplanten. Zodra de zaadzakjes op tafel liggen, is ook al een eerste beslissing noodzakelijk: Voorcultuur binnen, zaaien direct buiten of kweek zelfs volledig als pot- of kuipplant?Voor een zeer groot deel van de groentezaden wordt voorcultuur aanbevolen. In het beste geval heb je dan sterke plantjes, die op het perfecte moment in het bed kunnen worden geplant en dus heel vroeg kunnen worden geoogst. Bijzonder geschikt zijn hiervoor planten, die kleine zeer gevoelige wortels hebben en tolereren zonder problemen verspenen en uitplanten. Binnen voorkweken is echt de moeite waard voor groenterassen, die eigenlijk een langere groeifase nodig hebben, dan een gemiddelde Midden-Europese zomer biedt. Dit zijn bijvoorbeeld aubergines, broccoli, bloemkool, chili', paprika, spruitjes, tomaten en uien.
Sommige groenteplanten daarentegen verdragen verpotten of verplanten niet goed en kunnen beter rechtstreeks op het bed worden gezaaid. Hieronder vallen vooral wortelgroenten zoals wortels, pastinaken, rode bieten en rapen. Het voordeel is, dat deze soorten meestal winterhard zijn en daarom ook voor de laatste vorst direct naar buiten gezaaid kunnen worden. Bovendien zijn er ook planten zoals meloenen, bonen en pompoenen die niet graag verplant worden en groeien zo snel dat ze snel ruimte tekort komen als ze in potten worden gekweekt.
Groentezaden bestellen: Wanneer is het perfecte moment?
Zaden zijn zeer resistent en kunnen over de hele wereld worden verscheept, maar het zijn nog steeds organische bestanddelen van planten, daar moet men rekening mee houden, bij het plannen van je moestuin voor het komende jaar. Sommige groentezaden verliezen al na zes maanden veel van hun kiemkracht en ontkiemen na twee jaar slechts af en toe - prei, pastinaak en uien hebben bijvoorbeeld de reputatie dat hun zaden niet erg duurzaam zijn.Andere kunnen hun kiemkracht vele jaren behouden. Dit geldt vooral voor de oude, beproefde variëteiten, de zogenaamde heirloom variëteiten, waarvan sommige een eeuwenlange teeltgeschiedenis achter zich hebben en zeer robuust en resistent zijn. Uiteindelijk is opslag natuurlijk ook cruciaal. De meeste groentezaden worden het liefst droog bewaard op een koele, donkere plaats.