Eetbare bloemen zaden
Knoppen horen al lang als zogenaamde bloeiende groente tot ons menu, deze omvatten enkele koolsoorten en de zeer decoratieve artisjok. Verder kunnen echter ook de bloeiende plantendelen van vele andere sierplanten, kruiden en vaste planten worden gegeten.
Eetbare bloemen - soms ook als kant-en-klaar mengsel van eetbare bloemen of eetbare bloesems in de handel verkrijgbaar - worden natuurlijk heel graag om decoratieve redenen voor zoete gerechten gebruikt: men denkt direct aan gekonfijte viooltjes - en rozenblaadjes op een taart, maar ook vers geoogste bloemen kunnen desserts verfijnen en versieren. Andere mogelijke toepassingen zijn het inmaken van nog gesloten knoppen als vervanging voor kappertjes, het invriezen in ijsblokjes of het decoreren van drinks - er zijn nauwelijks grenzen aan de verbeelding voor je eigen recepten.
Ook in groene salades zijn kruidige bloemen niet alleen een optisch accent, want naast de mooie verschijning hebben ze nog totaal andere kwaliteiten. Ze bevatten vaak dezelfde etherische oliën als bijvoorbeeld de bladeren van een eetbare plant, alleen in iets mindere vorm. Gepaard met de meest zoete nectar ontstaat zo een zeer interessant, fijn aroma, zodat de bloeiende plantendelen ook om te kruiden en aromatiseren worden gebruikt en kunnen de kers op de taart zijn bij het koken en bakken. Vooral bij keukenkruiden kan het de moeite waard zijn, ze niet volledig te oogsten maar ook om ze te laten bloeien.
Vele van de zaden die hier worden vermeld behoren tot de typische aromatische kruiden, wiens bloemen vergelijkbaar smaken als die van normaal gesproken voor het kruiden van gerechten gebruikte bladeren - maar er zijn ook sommige eetbare bloemen en sierplanten, die uitsluitend voor de sier worden verbouwd, en die zo mooi zijn, dat men ze eigenlijk helemaal niet wil eten. Als men ze echter in de eigen tuin of als potplant op het balkon zaait, kan men een tijd van de pracht genieten en daarna de bloeiende plantendelen oogsten.