Chili zaden
Naar men zegt worden chilipepers al sinds meer dan 8000 jaar door de bewoners van Latijn-Amerika gebruikt als specerij en de zaden voor de vermeerdering van de scherpe vruchten bewaard. Kweek en cultuur van de planten begon relatief laat, want in eerste instantie werden de vruchten van de wilde soorten verzameld, die ook tegenwoordig nog in Brazilië en Mexico voorkomen.
Artikel 21 - 40 van 101
Artikel 21 - 40 van 101
De meest scherpe vruchten behoren tot de Capsicum soorten annuum, chinense of baccatum, hoewel er nog anderen zijn. Ook wilde chilipepers zijn extreem scherp en overtreffen daarin zelfs de meeste cultuursoorten. De milde zoete paprika's stammen ook van de wilde chilipepers af, hun scherpte is echter in de loop van de teeltgeschiedenis verloren gegaan.
De oervormen werden vaak "Tepin Chili" genoemd. Later ontstond dan door de cultivering van de wilde vorm en verdere verspreiding van de chilizaden een ongelooflijke variëteit. De rijke kweekgeschiedenis weerspiegelt zich niet alleen in de verschillende soortennamen, maar ook verschillende namen voor de verwerkte vorm van de chilipepers, afhankelijk van de scherpte, afkomst, gebruik of doseringsvorm: Peperoni, paprika, chilipeper, Spaanse peper, peperoncino, pimiento, cayennepeper, paprika, pul bever, isot, harissa, sambal oelek, tabasco - en nog veel meer.
Chilizaden hebben wat meer warmte nodig als andere groentezaden, voor de rest is het verbouwen van chilipepers niet erg moeilijk. Anders als de meeste kruiden uit tropische landen kan men chilipepers ook in Midden-Europa probleemloos als eenjarige plant verbouwen. Bovendien zijn de dichte struiken met hun scherpe vruchten zeer decoratief. Ze sieren daarbij niet alleen balkon, terras en tuin of als kamerplant ook de woning vanwege hun mooie uitstraling, maar ze leveren in de meeste gevallen een groot aantal chilipeulen.
Goede chilipeper in grote variaties mag in de keuken eenvoudig niet ontbreken - de aroma's en scherptegraden zijn ongelooflijk divers. Juist daarom is het de moeite waard ze zelf te zaaien en te verbouwen, vele soorten te proberen en misschien zelfs een eigen teelt te wagen. De Capsicum-soorten werden door de vereniging tot behoud van gewasdiversiteit (VEN) gekozen tot groente van het jaar 2015 / 2016 in Duitsland.