Zaai instructies: chili kweken uit zaden
Chili pepers zijn niet alleen scherp en veroorzaken wat warmte bij het eten, ze eisen ook voor een goede groei heel veel warmte, zowel de zaden voor ontkieming als de planten voor vruchtvorming. Als men chili uit zaden wil kweken, moet men dus een goede locatie kiezen en indien nodig voor extra warmte en licht zorgen. Hetzelfde geldt voor de paprika's, die in feite slechts milde chili-teeltvarianten zijn.
Wanneer men chilizaden zou moeten zaaien, hangt af van de klimaatzone en de soort. Als vuistregel geldt: Om zo scherper de vrucht, hoe langer het duurt, tot ze rijp zijn, en zo eerder in het jaar moet men met het kweken op de vensterbank of een verwarmd mini-broeikasje beginnen. Voor het geval dat de chiliplantjes toch niet rijpen, omdat de zomer te kort en te koud is, kunnen ze ook goed in huis rijpen onder plantenlicht, zoals het bij tomaten ook mogelijk is. Bovendien zijn chili en tomaten familie van elkaar. Beide horen tot de nachtschaduwgewassen, beide sterke gebruikers - het grote verschil is, dat de chili duidelijk meer warmte nodig heeft als de tomaat.
Hoe groot uit zaden gekweekte chili pepers en paprika's worden, hangt af van de soort en de groeiomstandigheden, maar niet zelden worden uit de kleine zaden geweldige chilistruiken, waarvan de groei bij twee meter nog niet is beëindigd. Maar er zijn natuurlijk ook kleine soorten, die perfect voor potcultuur op het balkon of zelfs op de vensterbank geschikt zijn.
Wij hebben hier een lijst samengesteld met zaai-tips voor chili-zaden. Ze is geschikt als algemene handleiding voor de teelt uit zaden van alle gecultiveerde chilisoorten, peperoni en paprika's.
- Capsicum annuum, dus bijvoorbeeld Cayenne peper, jalapeno en chiltepin pepers, evenals zoete paprika
- Capsicum baccatum, waartoe vooral de Zuid-Amerikaanse Ají's behoren
- Capsicum chinense, die met de habanero's waarschijnlijk de heetste pepers brengen
- Capsicum frutescens, waaronder tabasco, piri piri en vele Thaise-pepers
- Capsicum pubescens, die variaties van de Rocoto boom pepers omvat
Zaaibeschrijving: Chili uit zaden kweken
- Zaaitijd: Voorcultuur vanaf midden februari / eind maart, of 8-10 weken voor de laatste nachtvorst
- Optimale kiemtemperatuur: +25-28°C, lichte en warme plaats is absoluut noodzakelijk
- Kiemtijd van de chili zaden: tot 2 weken. Na het kiemen moeten de chili planten bij ongeveer +20°C weer koeler worden geplaatst
- 2-3 weken na het uitzaaien moet men de planten pikeren, zodra zich het eerste paar bladeren volledig hebben gevormd. Om een gezonde wortelgroei te stimuleren moeten de wortels worden ingekort.
- Uitplanten vanaf midden mei tot begin juni na de laatste nachtvorst. Van te voren moeten de planten enige dagen worden afgehard. Watergeven niet vergeten.
- Chili pepers en paprika's hebben een goed losgemaakte, doorlatende bodem nodig met een hoog humusgehalte. Ze houden niet van wateroverlast, willen ook nooit helemaal uitdrogen.
- Chili planten houden van warmte en gedijen in het Midden-Europese klimaat het beste in een broeikas. Dat betekent niet, dat het onmogelijk is, ze buiten te laten groeien. Kies echter de warmste en best beschermde plek in Uw tuin, om chili te kweken, of denk eventueel aan een beschermvlies.
- Chili pepers zijn sterk gebruikers en hebben een hoge voedingsbehoefte. Ze hebben voldoende goede mest nodig en inderdaad heel veel water