Brusselse spruitjes zaden
Spruitjes (Brassica oleracea var. gemmifera) worden in Oostenrijk spruitkool genoemd en zijn hier het jongste lid van de koolfamilie. Het werd voor het eerst gezien op de markten in Brussel rond 1785. Maar als een echte wintergroente met het hoogste vitamine C-gehalte, veel magnesium en een relatief hoog eiwitgehalte, veroverden spruitjes al snel de Europese markt.
De kleine koolachtige knoppen worden pas echt lekker na de eerste vorst. Vooral de oude, zaadstabiele variëteiten zijn zeer vorstbestendig, zodat je indien nodig tot ver in de winter kunt oogsten. De roosjes rijpen van onder naar boven. Daarom worden de eerste knoppen van de onderste in de late herfst geoogst.
De meeste spruitjes zijn licht- tot middelgroen van kleur. De prachtige paarse variëteiten zijn veel zeldzamer.
Net als alle koolsoorten zijn spruitjes sterke gebruikers. Ze houdt van zonnige locaties, zeer voedselrijke zandleembodem en een goede watervoorziening.